Menu

METAMORFICE

Veel mensen werken tegenwoordig een deel van de week vanuit hun eigen woning. Als je geluk hebt is er voldoende ruimte in je huis en kan thuiswerk plaatsvinden op een aparte kamer, maar vaak zit een thuiswerker door ruimtegebrek in een overgeschoten hoekje van de woonkamer of aan de eettafel om te werken. In compacte woonsituaties is er naast gebrek aan ‘werk’ruimte vrijwel altijd een tekort aan bergruimte. Het idee is daarom om dit samen in één ontwerp op te lossen, door middel van een grote kast die aan de buitenzijde wordt ingericht als (boeken)kast en aan de binnen zijde, muurzijde, wordt ingericht als kantoorkast. De werkplek kan verdwijnen als deze niet in gebruik is.

  • PROJECT:

    Design for a compact workspace

  • YEAR:

    2012

  • STATUS:

    In developing

De kast is aan de muurzijde verbonden met een heldere stranslucente origami structuur.  Bij gebruik van de werkruimte kan de boekenkast die tegen de wand staat worden uitgereden waardoor de origamis structuur zich ontvouwt tot een wand. Hierdoor transformeert de kast eenvoudig tot een ruim, comfortabel en lichte werkplek. Na het werken kan de kast terug tegen de muur gerold worden en is het kantoor verdwenen. 

De kast is op twee rol-sleden met in totaal acht lopende wielen geplaatst. Aan de woonzijde zijn er twee handvatten opgenomen waarmee de kast van de muur af te rijden is. Bij het uitrijden van de kast wordt de origami-structuur achter de kast uitgetrokken tot een werkruimte. Deze ruimte is toegankelijk via een deur waar je lettelijk doorheen stapt. De deur met magneetsluitingen is verborgen in het achtervlak waardoor de origami-wand niet onderbroken hoeft te worden. In het kantoor kan een royaal werkblad uitgeklapt worden, door het uitrijden van twee laden wordt deze vergrendeld. In het schap boven het buroblad is een kantoorstoel opgeborgen, ook is er voldoende ruimte voor het bergen van werk gerelateerde spullen zoals archief, boeken, printer en een computer.

De kast is gemaakt van formaldehyde vrij wit gelakt plaatmateriaal en wordt gestabiliseerd door het omringende kader. Het kader dient tevens voor de aanhechting van het translucente origami scherm. Ten behoeve van een tweezijdige bevestiging van het origami scherm dient op de muur waartegen de kast staat ook een kader bevestigd te worden. De wand bestaat uit gevouwen katoenpapier, wat gemaakt wordt van gerecycled katoen, 100% kleurecht is en een hele lange levensduur heeft. Het materiaal laat licht door en heeft als het ware open porieen waardoor de ruimte voldoende ventileert.