Menu

OREO

Het plan Oreo voor veertien duurzame starterswoningen in Oirschot bestaat uit een tuin, omringd door woningen. De woningen zijn betaalbaar, hebben een positieve uitstraling op de omgeving en zijn bovendien zeer duurzaam. Het collectieve karakter van het plan maakt het mogelijk samen meerwaarde te creëren zoals de grote binnentuin en gezamelijke voorzieningen, en daarnaast een echt eigen thuis te bezitten.

  • PROJECT:

    14 duurzame starterswoningen

  • LOCATION:

    Oirschot

  • YEAR:

    2013 - heden

Locatie

Op dit moment is locatie ‘de Reep’ een leeg terrein waar een verloren gymzaal herinnerd aan de basisschool die hier voorheen was. De locatie wordt omzoomd door bomen en ligt ten midden van een bestaande woonwijk. Aaneengeschakelde woningen aan één zijde, twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen aan de andere zijden. De kleinkorreligheid, het groen, de zwarte daken en de lichte baksteen gevels in de omgeving vormen een inspiratiebron voor het ontwerp.

De Oreo woningen zijn als het ware in het groen op het kavel gesitueerd, evenwijdig aan de gymzaal. Aan ‘het Luiwerk’ worden parkeerplekken gerealiseerd, met als doel de bestaande omzoming met groenstrook en bomen, ten noorden en oosten van de locatie, volledig in takt te houden.

Schakeling van woningen

Door toepassing van verspringende appartementen verdeeld over twee lagen sluit het plan qua opbouw aan op de omgeving. De appartementen zijn samengebracht in een transparante structuur welke is opgebouwd uit de schakeling van steeds dezelfde module rondom een binnentuin. Hierdoor ontstaat een  luchtig geheel en een alzijdige oriëntatie.

Bergingen en toegangen van woningen worden gecombineert met een doorgang naar de binnentuin, deze geeft ruimte om ongedwongen samen te komen en biedt het comfort van een eigen domein.

Typologie

Er zijn twee verschillende typen woningen in het plan: benedenwoningen van 80m2 bvo aan de gemeenschappelijke tuin en bovenwoningen van 60m2 bvo met een zeer ruim en zonnig  eigen terras. De woningen zijn simpel en stapelbaar. Door de benedenwoning een vierkante plattegrond te geven, ontstaat de bovenwoning ‘simpelweg’ door één kwart ervan weg te laten en te definiëren als buitenruimte. De eenvoud van de opbouw wordt verder versterkt door geen interne entrees toe te passen maar iedereen een eigen voordeur ‘aan de straat’ te geven.

Materialisering

Door prefabricage van repeterende, lichtgewicht houtbouw-elementen als uitgangspunt voor het ontwerp te nemen is het mogelijk om hoogwaardige toekomstbestendige starterswoningen relatief goedkoop te realiseren, terwijl er ook een hoog comfort geboden wordt. De toepassing van houtskeletbouw is bovendien cradle to cradle omdat circa 98% ervan geschikt is voor hergebruik. Ook ontstaat er bij de toepassing van houtskeletbouw aanzienlijk minder bouwafval.

Een gevel van handvorm steen maakt de gevel robust en vrijwel volledig onderhoudsvrij. Door te spelen met het verband en de kleur van de stenen ontstaat er op schaal van de gevel (aanraakbaarheid) een verfijning in structuur en richting. De afmetingen van raamopeningen zijn afgestemd op de constructieve opbouw maar verder volledig vrij plaatsbaar.

Energie

De woningen hebben een laag energieverbruik door de toepassing van een hoogwaardig geïsoleerde schil. Dit betekent dat de woningen zijn voorbereidt om volledig energie neutraal te worden. Door toevoeging van eigen energie opwekking zijn de woningen relatief eenvoudig te upgraden naar een volledig energie neutrale woning.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

MondriaanFonds_logo_diap