Menu

DOORPOLDEREN

Onze afsluitdijk is uniek. Zowel de dijk als het IJsselmeer reiken verder dan de horizon. Verte, lange lijnen, oneindigheid en sereniteit. Maar de dijk is ook stoer, ruig en guur. Gemaakt van mirakelklei is hij sterker dan beton. De dijk verklaart zichzelf. Sinds mensenheugenis hebben wij tegen de krachten van de natuur gevochten, en de dijk is onze overwinningsbokaal. Dit willen wij niet aantasten door aan, op, of in de afsluitdijk objecten te bouwen die een ander doel dienen dan bescherming bieden tegen het water. De dijk moet zichzelf blijven. Onze oerhollandse strategie lijkt te werken, laten we dit dan voortzetten. Laten we de polderstrategie radikaal privatiseren. Ieder krijgt zijn eigen eiland, maar dan op z’n Hollands

  • PROJECT:

    wonen op de afsluitdijk

  • YEAR:

    2008

  • TEAM:

    Kim Verhoeven, Monique Hutschemakers, Tineke de Jong

Wij Nederlanders kunnen de zee trotseren!
Zo’n honderd meter vanaf de afsluitdijk liggen de eerste woningpolders. Deze polders zijn metersdikke betonnen bakken, vergrendeld in de bodem van het IJsselmeer. Bij de ordening van de bakken is zowel aangesloten bij een orthogonale polderverkaveling als bij de natuurlijke (on)dieptes van het IJsselmeer. Op ruime afstand van elkaar liggen de bakken in de richting van de verkaveling van Noord Holland verspreid. Op basis van de diepte van het meer en de vaargeulen is de positie van de verschillende bakken bepaald.

De woningen zijn naar binnengericht, dit is het gevolg van de ‘ ingepolderde’ woning. Deze ‘dijk’rand beschermt de bewoners tegen de grillen van de natuur. De bakken steken 1 meter boven het meernivo uit. Dit vanwege de variabele zomer- en winterwaterstand, golfslag en eventuele stijging van het waterpeil bij zware regenval. Als het heftig stormt gutst het water de bak in. Iedere bak heeft dan ook z’n eigen waterpomp. De woningen zijn lager dan de bakrand, zo is het contrast tussen binnen en buiten optimaal. Het enige uitzicht vanuit de woning is de lucht.

Binnenin de bak heerst volledige beheersbaarheid en geborgenheid. Als je van de omliggende natuur wil genieten zul je deze ook moeten trotseren door naar buiten stappen om vanaf het dak de wind te voelen. Om naar het vaste land te gaan nemen de bewoners hun boot, die zij in een van de havens aan de uiteinden van de afsluitdijk aanmeren om hun auto op te halen in de parkeercarrousellen die het ritme van de sluizen voortzetten en als poortgebouwen de dijk markeren.