Menu
  • RUIMTE TEMPEL

    Het ‘Heilige Huisjes Festival’ vindt plaatst op vijf pleinen in de Bossche binnenstad. Ieder van de vijf pleinen krijgt een eigen ‘heilig huisje’, elk huisje heeft een eigen thema en beleving. De verschillende huisjes zijn te vinden op de Parade, Het Kerkplein, Minderbroedersplein, Wilhelminaplein en het Burgemeester Loeffplein .

    Één van de huisjes is door ons ontworpen, De Ruimte Tempel. Met het ontwerp willen we een plek creëren die enerzijds verbonden is met het universele, aardse en spirituele en anderzijds met ons (onzekere) pad richting de toekomst. De Tempel wordt momenteel gebouwd door stadshout denbosch en bestaat volledig uit hout van populieren bomen die langs de Maas stonden. Dit staat symbool staat voor tijdelijkheid.

    Een belangrijk onderdeel van De Ruimte Tempel is het verbinden van een tijdelijke plek aan de stad. Allerlei mensen in en rondom Den Bosch helpen daarom mee de tempel te bouwen en versieren.

  • GOODBYE ARCHITECTURE

    OUT NOW

    Op zoek naar de maatschappelijke en sociale relevantie van architectuur zijn we, inmiddels al vier jaar, een onderzoek gestart naar ‘het crematorium’. de Architectuur van dit gebouw voor ‘de overgang’, een plek die zo relevant is in het leven van mensen, is ondanks het feit dat er steeds meer mensen gecremeerd worden erg onderbelicht gebleven. Wij verwonderden ons hierover, doken erin en verwonderde ons nog meer.

  • ECOLOGISCH CPO SOESTERHOF

    De leden van het ecologisch CPO Soesterhof hebben voor Archi3o gekozen voor het ontwerp van hun droomwijk.

    Archi3o is een architecten cooperatie opgericht door Studio Pekka in samenwerking met pionier in het gezond en biologisch bouwen in Nederland Renz Pijnenborgh.

  • DIERENVERBLIJF ZUIDERPARK

    De stad ‘s-Hertogenbosch heeft in de stadswalzone Zuiderpark een hoogwaardige parkomgeving gerealiseerd.

    Onderdeel hiervan is een nieuwe dierenweide met een duurzaam dierenverblijf, ontworpen door Studio Pekka.

  • ARCHITECTURE OF ASHES

    De gedachtevorming rond het thema dood, uitvaart, crematie en herinnering hangt nauw samen met allerlei essentiële levensvragen en opvattingen. Maar wat is de plaats voor dood en herinnering, waar emoties zoals verdriet, angst en boosheid maar ook berusting een plek kunnen krijgen? Dit project moet in de eerste plaats bijdragen aan de kennisontwikkeling rondom de architectuur van crematoria in Europa, de verassing van overledenen en de afscheidsrituelen die daarbij horen. Daarnaast dient het project inzicht te geven in de uiteindelijke rustplaatsen en doelen voor de as welke beide een rol spelen in het herinneren van een dierbare.

  • ECOLOGISCH CPO BOSCHVELD

    Ontwerp voor een Bio-ecologisch CPO in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Op de locatie met zicht op het centraal station worden 23 bio-ecologische woningen gerealiseerd met een gemeenschappelijke binnentuin en een collectief gebouw. In het ontwerp worden ook twee bestaande woningen geïntegreerd

    Het project voor de vereniging Bewust Wonen en Werken Boschveld wordt ontworpen door coöperatie Archi3o, opgericht door studio PEKKA en buro ArchiService (Renz Pijnenborgh). Coöperatie Archi3O richt zich specifiek op het ontwerp en de integrale ontwikkeling van moderne ecologische CPO projecten.

  • CPO DE REEP

    Dit is een ontwerp voor 20 woningen in Oirschot onder collectief particulier opdrachtgeverschap. Met de deelnemers van het cpo project hebben we gezamenlijk een kavelindeling ontworpen, waarin de woningen rondom een parkeerplein zijn gesitueerd. Hierdoor hoeven de rij bomen om de locatie geen plek te maken voor parkeerplekken en kan de groene zoom op de rand van de kavel in stand blijven.
    We hebben ontwerpen gemaakt voor: 2 studio’s, 2 patiowoningen, 8 kleine starterswoningen, 6 wat ruimere starterswoningen en 2 doorstartwoningen.

  • CHOPSCAPE

    Een landschap van 3864 wegwerp stokjes en een grote wolk van de 1932 verpakkingen daarboven ~
    De installatie ‘Chopscape‘ markeert het startpunt van een architectonisch onderzoek naar de relatie tussen eten en onze gebouwde omgeving. De eetstokjes zijn een voorbeeld van hoe eetgewoonten van invloed zijn op onze omgeving, zonder dat we ons daar heel bewust van zijn.

  • NOIR TOIT

    Noir Toit is een ontwerp voor 6 duurzame woningen, waarbij het dak is ontworpen als een passief zonnedak. Door de alzijdige oriëntatie van het dak kan het de beschikbare zonnekracht omzetten in warmte. Achter de zwarte beplating van het dak wordt lucht tot hoge temperaturen opgewarmd, deze lucht stroomt in de ruimte tussen de platen en het geïsoleerde dak. Enerzijds wordt deze verwarmde lucht gebruikt om het huis mee te ventileren, anderzijds wordt deze warme lucht in de nok verzamelt om met behulp van een lucht/water warmtewisselaar de warmte over te dragen aan het warmwater systeem van het huis, het warmte overschot wat ontstaat in de zomer wordt tijdelijk opgeslagen.

  • INTER AGRO

    Inter Agro is an exploration of the relationship between space and the identity of its environment , and how it is physically made ​​. The observer hereby establishes the role of his / her own body to the test . [ On the border of power (lessness) , penetrate , (in) visible and connection ] . The boundaries , both physically and visually , play an important role.

  • URBAN TUMULUS

    In the near future the human population will not only continue to grow rapidly, an increasing number of us will live in cities. It is estimated that by the year 2050, 70 percent of the world’s people will be city dwellers. What will not change, is the fact that all these people, like all people before them, shall eventually die. As the living population needs space to live, our beloved deceased will need more and more space to rest.
    As our cities continue to grow denser the need for green and meaningful places inside these cities will grow with them. Updating our burial tradition might prove to be an opportunity to make the dense city more natural and humane.

  • OREO

    Het plan Oreo voor veertien duurzame starterswoningen in Oirschot bestaat uit een tuin, omringd door woningen. De woningen zijn betaalbaar, hebben een positieve uitstraling op de omgeving en zijn bovendien zeer duurzaam. Het collectieve karakter van het plan maakt het mogelijk samen meerwaarde te creëren zoals de grote binnentuin en gezamelijke voorzieningen, en daarnaast een echt eigen thuis te bezitten.

  • WANDERWALL

    The idea to solve two problems by combining them, seems very obvious. We could use the abundance of empty office space to solve a shortage of cheap housing. Even though the idea is widely spread, it is hardly ever realised. Is it the strict building regulations or unwillingness, is it economically not viable or is it simply not appealing to live in an old office building? Wanderwall takes away some major obstacles when thinking about using abandoned space for living. It is easily transported, very affordable and can be brought into a building without destroying anything serious. It could even coexist with spaces still being used as an office. Besides that it combines super mobile flexible housing with an esthetic that will fit just right in any abandoned place.

  • ANYWHERE I ROAM

    About ten years ago I was in Africa for some years and during this period I was invited to stay in a Tuareg-camp for some time. Of course I took this chance for an experience which turned out to be unforgettable and looking back on it now, educational too. The Tuareg were traveling through the desert from place to place; walking behind their camels and goats, in search of water and food for their stock. Nomads carrying their home and all their possessions with them, big heavy tents, water pitchers, blankets, rugs and branches for fuel to make their fire. What they said was: ‘My house is where my carpet lays.’

  • ENCOUNTER PART I

    Encounter part I exhibited as a part of : “BETONROT ADD ONE”
    in de arthouse SECONDroom in Antwerp on Saturday, the 15th of june 2013.

    ADD ONE is a project by betonrot and is conceived as a traveling exhibition/chain letter between artists.

  • SPACE IN FOUR PARTS

    De manier waarop we van een klassiek concert kunnen genieten is dringend aan modernisering toe, dit om de snel teruglopende aandacht voor het genre tegen te gaan.
    ‘Space in four parts’ opent letterlijk het concertgebouw met zijn gesloten karakter. Door de gebouw typologie te splitsen in vier semi-zelfstandige onderdelen en deze te heroverwegen en herschikken wordt een nieuwe wereld aan mogelijkheden geopend. Interne en externe ruimtelijke relaties verschuiven en laten nieuwe diverse interacties tussen musici en publiek toe, in een steeds wisselende enscenering. Door voortdurende transformaties kunnen nieuwe relaties met het stedelijk weefsel en het landschap gelegd worden.

  • BUURT TUIN

    De tuin der lusten is een eetbare tuin in de binnenstad van Den Bosch en is een initiatief door en voor bewoners van de Schilderstraat. De Tuin der Lusten is ontworpen als een lappendeken van kleine, vriendelijke perken. De paden verdelen de structuur zodat vanaf verschillende punten de tuin ingelopen kan worden en in de tuin gewerkt kan worden. Vier perken zijn bedekt met gras en vormen als het ware huiskamertapijtjes om op te zitten.

  • CINEMA OBSCURA

    Denkend over de ruimtelijkheid van cinema denk je onvermijdelijk eerst aan de ruimte die op camera wordt vastgelegd, en de ruimte waarin het beeld wordt vertoond. Maar de verandering, van een werkelijk naar een virtueel beeld vindt plaats in de ruimte van de camera. Is het mogelijk om aanwezig te zijn op de plaats waar een beeld tot stand komt, in de camera? Hoe zou je ruimte zodanig kunnen inzetten dat ‘het wonder van de opening waar licht door heen valt’ beleefbaar wordt? Een ruimte waarin beeld, object en beschouwer samen komen, waar de interactie tussen het licht en de ruimte die samen leiden tot een beeld, voelbaar wordt, een cinema obscura!

  • METAMORFICE

    Veel mensen werken tegenwoordig een deel van de week vanuit hun eigen woning. Als je geluk hebt is er voldoende ruimte in je huis en kan thuiswerk plaatsvinden op een aparte kamer, maar vaak zit een thuiswerker door ruimtegebrek in een overgeschoten hoekje van de woonkamer of aan de eettafel om te werken. In compacte woonsituaties is er naast gebrek aan ‘werk’ruimte vrijwel altijd een tekort aan bergruimte. Het idee is daarom om dit samen in één ontwerp op te lossen, door middel van een grote kast die aan de buitenzijde wordt ingericht als (boeken)kast en aan de binnen zijde, muurzijde, wordt ingericht als kantoorkast. De werkplek kan verdwijnen als deze niet in gebruik is.

  • SKIN SIFP

    De translucente materialisering zorgt er voor dat de concertruimte kan verwijzen naar zijn klassieke achtergrond zonder zelf klassiek te zijn of slechts na te bootsen. De zwaarte en geslotenheid worden letterlijk opgeheven en omgezet in licht.

  • 20 FEET ABOVE

    Een ontwerp van een uitvaartcentrum en een begraafplaats op de westpunt van het buiteneiland van IJburg. Het buiteneiland is het laatste eiland van de IJburg dat aan de beurt zal zijn voor ontwikkeling in de toekomst. Zo zal de uiterste punt van IJburg, als toekomstig sluitstuk van dit nieuwe deel van de stad, nu al zichtbaar worden voor alle Amsterdammers, als een finishlijn, als een baken of als een herkenningspunt van de uiterste rand van het nieuwe IJburg. Deze visie past in de beslissing om het buiteneiland op korte termijn te gaan inrichten als tijdelijk Park en natuurgebied voor de bewoners van IJburg. Bovendien is er toenemende behoefte om dichter bij de stad en zichtbaarder een nieuwe begraafplaats en uitvaartvoorziening te makken met mogelijkheden voor meer verschillende vormen van rituelen die horen bij uitvaart.

  • STRUCTURAL MOVEMENTS

    Voor een moment bestaat er niets anders….de intensiteit van een kortstondige ervaring, het gevoel absoluut ontrokken te zijn van tijd, los van het verleden en de toekomst…totaal en vrij, losgekomen van de harde realiteit? En later als het moment over is, dan was het een moment waarin ik volledig één was met mezelf… en de wereld…een ervaring van extase.

  • OUT SIDE IN SIDE OUT

    Het ontwerp voor een Huis van Culturen is opgevat als een culturele broedplaats voor kunstenaars uit heel Europa. De behuizing, een van de voormalige Flaktumre in Wenen, staat symbool voor de ontmoeting tussen het collectief en het individu. Aan de zware monoliet kunnen nieuwe kamers voor kunstenaars [artist in residence] aan takken. Ze vormen samen één nieuwe huid die de kamertjes structuur binnenin de toren als juwelen aan de buitenwereld toont.

  • BALISTRAAT

    Design of a small apartment in Amsterdam.

  • INCORPOREA

    Life as a tight stacking of torture, detachment, confusion, amazement, beauty,interconnection and trust, everything is so intertwined that you wonder where one thing begins and the other stops. Will you be enlightened if you give in and let yourself be taken with the flow of life, or is it in fact the resistance that makes life worth living?

    A poetic image which keeps asking for meaning. Undertones where you can’t get a grip on within a running cycle from which is no escape.

  • DOORPOLDEREN

    Onze afsluitdijk is uniek. Zowel de dijk als het IJsselmeer reiken verder dan de horizon. Verte, lange lijnen, oneindigheid en sereniteit. Maar de dijk is ook stoer, ruig en guur. Gemaakt van mirakelklei is hij sterker dan beton. De dijk verklaart zichzelf. Sinds mensenheugenis hebben wij tegen de krachten van de natuur gevochten, en de dijk is onze overwinningsbokaal. Dit willen wij niet aantasten door aan, op, of in de afsluitdijk objecten te bouwen die een ander doel dienen dan bescherming bieden tegen het water. De dijk moet zichzelf blijven.
    Onze oerhollandse strategie lijkt te werken, laten we dit dan voortzetten. Laten we de polderstrategie radikaal privatiseren. Ieder krijgt zijn eigen eiland, maar dan op z’n Hollands

  • WHOLE

    Introducing empty space, seems to be without or beyond logic. But if this new space gives you a way to experience meaning, emptiness can be very full…
    A new design and function for the Wibauthouse Amsterdam,

  • TANGO LANDSCAPE

    The tango has been the base for this whole project, the dance as a bodily expression of passion into space. The line-drawings have evolved from the movements of the feet of the man and the woman while dancing the ocho (a vital dancepatten of the tango). The ocho consists of eight steps, these were extrapolated along a horizontal axis where four ‘feet’ meet. Time meets space.

  • ELEMENTARY PARTICLES

    I was asked to make a work for some one I didn’t yet knew. I only had a name of the young man and an address. In order to know what I should make for him, we started exchanging some letters. In one of them I asked him what his favorite book was and why? He wrote me back and in his letter was written: “‘The Elementary Particles’ by Michel Houllebecq is my favorite book, because I am wondering how can I find the wright path in life and how can I reach it?” and “Make something nice, I like beautifull things.”