Menu

Straling in huis


Als experts op het gebied van gezond en ecologisch bouwen werden wij door de redactie van de 12 ambachten gevraagd een artikel te schrijven over straling in en om ons huis.

Vincent pakte de bal op en heeft voor de gelegenheid gesproken met andere experts op dit gebied.

Het artikel is te lezen via de link (klik op de afbeelding). De 12 ambachten is een onafhankelijke stichting met een centrum voor ecologische technieken, ze heeft de afgelopen jaren al veel legendarische bijgedragen geleverd in de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Zie ook hun website de 12 ambachten

Renz bij Hibin


Renz gaf in 2011 een presentatie voor de Koninklijke Hibin, branche organisatie voor bouwmaterialengroothandel welke zich onder andere bezig houd met advisering van hun leden. Hij vertelde daar onder andere over zijn ervaring, de huidige ontwikkelingen en voor de mens ‘gezonde’ en ecologisch verantwoorde bouwmaterialen – wat volgens ons hand in hand gaat. 

milieuvriendelijke huizen


Juweeltje uit de oude doos.

In 1993 was Renz met twee pioniersprojecten te zien in een documentaire van de RVU over milieuvriendelijke huizen.

Het aardehuis in Arcen werd bezocht met Renz en de gelukkige bewoner in het begin van de docu. De film eindigt met het project Romolenpolder in Haarlem waar Renz als architect betrokken was bij de bouw van ecologische leemhuizen met bewonersparticipatie. Klik op de afbeelding om de video te zien.

Kim & Vincent in ArchitectuurNL


Interview met Kim en Vincent in ArchitectuurNL een vakblad met als ondertitel ‘de wereld van de architect’.

Over de potentie en noodzaak van CPO.

Dit is een preview van de uitgever maar binnenkort de volledige tekst in deze blog_

Start bouw Boschveld

Screen Shot 2016-07-28 at 22.49.53

 

 

 

 

 

Nog deze zomer starten de bouwwerkzaamheden voor het ecologische CPO woonproject in ‘s-Hertogenbosch, vlak achter het station. (hoek Edisonstraat / Paardskerkhofweg) Kom eens langs om te kijken hoe een desolaat terrein met een enorm gat het komende jaar gaat transformeren in een sociale en duurzame plek.

Moderne ecologische woningen in het centrum, zonder concessies, het kan!

Tiny house Big trend

Screen Shot 2016-07-28 at 22.36.17


Voor de veel gelezen nieuwsbrief van  ‘de 12 ambachten’  van de ware ecologische pioniers van ons land werden wij gevraagd voor een artikel over Tiny Houses.

Het is momenteel nogal een rage in ons land om iets met tiny houses te doen constateerde oprichter en hoofdredacteur Sietz Leeflang. Maar wat de essentie van dit fenomeen is.. De vraag die ze ons als architecten stelden was: ‘hoe duurzaam zijn tiny houses eigenlijk echt?’.

Hierop schreef Vincent een artikel met zijn bevindingen en ervaringen uit eerste hand. U kunt hier het artikel lezen (klik op de afbeelding).

Dierenverblijf in gebruik genomen

IMG_0274


Het dierenverblijf wat Vincent en Kim ontworpen hebben voor het Zuiderpark in ‘s-Hertogenbosch is in gebruik genomen.

De eerste dieren hebben hun intrek genomen en binnenkort komt de rest van de dieren, kinderen uit de buurt komen voor het eerst een kijkje nemen.

Het dierenverblijf is volledig gebouwd met verduurzaamd hout uit Brabant en voorziet geheel in zijn eigen energie-behoefte. Zie ook: DIERENVERBLIJF ZUIDERPARK 

Archi3o expertise op Building Holland


Onze Renz tijdens Building Holland, het integrale evenement voor bouw en vastgoed voor professionals.

In de presentatie “Natuurlijke Ventilatie & Zomernachtkoeling geautomatiseerd” laat Renz Pijnenborgh zien hoe ecologisch bouwen en “Internet of Things for the Home” hand in hand samengaan om een gezond binnenmilieu te creëren en bewoners zelfvoorzienend te laten zijn.

 

Eerste workshop Soesterhof

IMG_0021-2web IMG_0047-2web

We hebben een workshop “ambities versus budget” gehouden met de bewonersgroep van het duurzame CPO Soesterhof.

Het was een zeer vruchtbare en inspirerende avond in het Eemhuis in Amersfoort. We kijken uit naar de volgende sessie en beginnen inmiddels met de voorbereidingen!

Nieuw ecologisch cpo: Soesterhof

Logo-Soesterhof-blaadjes

De leden van het ecologisch CPO Soesterhof hebben voor Archi3O gekozen voor het ontwerp van hun droomwijk.

Op het voormalige rangeerterrein van het centraal station Amersfoort krijgt het collectief Soesterhof een bouwlocatie toegewezen. Er is al veel werk verricht en na de zomerstop zal Archi3O de groep ondersteunen op het gebied van het ontwerp en duurzame oplossingen voor hun toekomstige wijk.

Momenteel zijn de deelnemers bijna compleet maar mocht u interesse hebben om aan te sluiten…

zie ook hun website: soesterhof

Het huisje van Remmelt

remmelt-a3o

Coöperatie Archi3o is in goed gezelschap. In de uitzending over Nederland in een duurzame transitie werd oprichter van coöperatie Schoon Gewoon, Remmelt Schuuring geïnterviewd voor zijn huis, ontworpen door Renz. Het huisje van Remmelt is een mooi voorbeeld is van bio-ecologische architectuur.

Toen wij speelde met de gedachte om op een duurzame en sociale manier onze krachten te bundelen hebben we deze opdrachtgever en mede-idealist om advies gevraagd. Remmelt inspireerde ons om ons gedachtegoed te verenigen en uit te dragen via een coöperatieve onderneming. Raak ook geïnspireerd en kijk de aflevering hier: TEGENLICHT – Nederland Kantelt

Tiny House

TinyHousesinfo

Een gedreven man met een inspirerend plan heeft ons benaderd voor het ontwerpen van een compacte, zelfstandige en mogelijk verplaatsbare woning.

“Gelukkig zijn met minder,  gaan en staan waar je wilt en zo veel mogelijk in harmonie met onze aarde leven.” Dat is wat hij voor ogen heeft.

De Tiny House Movement is ontstaan in de Verenigde Staten, het land waar juist alles groter en breder moet zijn en waar de huizen gemiddeld 250 m² groot zijn. Maar mensen die in Tiny Houses wonen doen dit niet alleen om financiële redenen. Het gaat ook om het versimpelen van je leven. Maken veel spullen gelukkig? Volgens de Tiny House movement verzamelen we in de loop van de tijd veel te veel overbodige spullen die ons niet persé gelukkiger maken.

Mensen die voor een Tiny House kiezen, kiezen ervoor om al hun overbodige bezittingen te verkopen en alleen datgene te houden dat ze écht nodig hebben. Het resultaat is een extreem kleine woning, waarvan de oppervlakte tussen de 8 m² en de 35 m² ligt.

Bewust Wonen Werken Boschveld

ambitieBWWB

Het CPO project Bewust Wonen en Werken Boschveld [BWWB] bestaat uit 25 wooneenheden, al dan niet gecombineerd met werkruimte. Het plan bestaat uit verschillende soorten woningen voor mensen in verschillende levensfases met verschillende behoefte en wensen. De woningen zijn:


  • ecologisch duurzaam: we ontwerpen een goede integratie van natuur, landschap en gebouwde omgeving.
  • biologisch duurzaam: de woningen zijn gezond voor mens en dier, schadelijke invloeden wordt vermeden of tot een minimum gereduceerd.
  • technisch duurzaam: klimaatneutraal of (indien mogelijk) energie leverend;  er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare en milieuvriendelijke bouwmaterialen en er wordt gestreefd naar zo veel mogelijk gesloten grondstoffen-kringlopen (bouwmateriaal, water, af- val, etc.).
  • financieel duurzaam, dat wil zeggen dat de woningen worden ontworpen en bedacht voor mensen met een diversiteit in economische draagkracht.

De toekomstige bewoners doen zo veel mogelijk mee in de realisatie van dit plan: gezamenlijk ontwikkelen, mee helpen bouwen, en bijvoorbeeld een rol spelen in voorlichting over het project en de uitvoering aan omwonenden en andere geïnteresseerden. Naast woningen is het plan gericht op het realiseren van een gezamenlijke binnentuin met multifunctionele ruimte en ook op het verbeteren van de directe leefomgeving rondom de woningen.

Kickoff Brabantwoningen


In opdracht van de provincie ontwikkelde Renz met Syneff consult en woningbouw vereniging Wovesto een concept voor betaalbare duurzame huurwoningen.

In deze film uit 2012 licht hij  het concept toe. De 27 huur- en koopwoningen in Sint Oederode zijn als pilot van dit concept gebouwd en zijn betaalbaar, comfortabel, energieneutraal, gezond en milieuvriendelijk. Het concept is overigens voor iedereen gratis verkrijgbaar en zonder copyrights toepasbaar. Archi3o is open source en wil graag alle kennis delen ter bevordering van een duurzamere wereld.

Schetsontwerp BWWB

VO nov 2014

BWWB = sociaal _ gezond _ energie bewust _ ecologisch

 

Op 23 mei 2014 presenteerde A3O het schetsontwerp voor de leden van het CPO “Bewust Wonen & Werken Boschveld” wat zeer enthousiast werd ontvangen. Een aantal opvallende conclusies van de schetsfase zijn:
  • wonen rond een binnentuin
  • zon de tuin in laten komen aan de zuidzijde
  • eenheid van buiten, variatie binnen
  • opties voor uitbreiding met name ‘naar boven’

ontwerp sessie

IMG_0015

Op 2 mei organiseerden we een ontwerp sessie met de toekomstige bewoners van BWWB.
Naar aanleiding van de individuele sessies stelden we volumes samen die alle leden zelf op hun gewenste plek in de situatie konden plaatsen.

A3O opgericht

wijA3O_logo

Renz Pijnenborgh van ArchiService, Vincent Valentijn en Kim Verhoeven van Studio Pekka slaan de handen in een in het ontwerperscollectief A3O.A3O ziet het belang om in een gezonde leefomgeving, in harmonie met onze aarde te kunnen leven, en daarmee de vanzelfsprekende plicht om bio-ecologische principes en ideeën gezamenlijk uit te dragen en vanuit respect vorm te geven.

Ze versterken elkaar door hun krachten te bundelen voor een gezamelijke inspanning, individuele kwaliteiten worden zo optimaal ingezet en ervaring wordt gedeeld.  Door de diversiteit binnen het collectief zijn ze in staat een opgave vanuit verschillende standpunten te benaderen. A3O biedt hun klanten een combinatie van kennis en een schat aan ervaring op het gebied van duurzaamheid, ecologisch-, biologisch bouwen, moderne ontwerpkracht en fris talent.